RSS

PROJELER

SİNOP YÜN KİLİMLERİ PROJESİ: 2020 EKİM Belediye Yaşlılar Evi önünde sergi düzenlendi. Dikmen-Gerze-Ayancık-Merkez yün kilimleri sergilendi. Kilimlerden yeni tasarım örnekleri sergide sunuldu.

SİNOP ZEYTİNİ PROJESİ: Prof.Dr. İbrahim BAŞAĞAOĞLU ile birlikte 2019 Ağustosunda dernekte proje planlaması yapıldı. Doç. Dr. Betül BAKIR da toplantıya katıldı ve Sinoplu zeytin üreticisi tarafından Sinop zeytini geçmişi masaya yatırıldı. Sinop Belediyesi projeyi yürüttü. Sinop asırlık zeytinlerini yaşatmak hedeflendi.

TİRİT PROJESİ:Tirit, Sinop dağ köylerinde yaşayan yiyecek kültürümüzdür. Dikmen- Gerze köylerinde yaygındır. Derneğimiz, bu projeyi eğitimle yaygınlaştırıp, tanıtımını yapacaktır. Bu projenin hedefi, turistik tanıtımlarda yöre mutfağımıza bir çeşit eklemek, istihdam  alanı yaratmaktır.

4K KÖY KENT KÜLTÜR KÖPRÜSÜ PROJESİ: Köylerimizde kültür araştırmaları yapıldı. Yaşlı kaynak kişilerle görüşüldü. Çekimler yapıldı ve köyün belgeseli oluşturuldu. Kısa videolar youtube kanalımızda paylaşıldı. Bu proje kapsamında araştırılan köyler: Dikmen Kadı- Dikmen Küplüce- Dikmen Çorak- Gerze-Tatlıcak, Gerze- Başsökü, Gerze Çağlayan. Kültür araştırmaları Dernek Kültür Arşivinde korunuyor.

KUZEY YILDIZI PROJESİ:  KUZEY YILDIZI projesi, köylerde yatılı bölge okulundan mezun olan ve merkez liselerimizde eğitim hakkı kazanan kızlarımızın desteklenmesi amacıyla başladı. Biliyorsunuz dağ köylerimiz göç sorunu ile boşalmaktadır. Köyde kalan ailelerin çocukları özellikle kız çocukları eğitim güçlüğü ile karşı karşıyadır. Türkiye’nin en kuzey ucu olan Sinop, Anadolu’nun Kuzey Yıldızı gibidir. Derneğimiz bu proje ile kırsallarımızda eğitim güçlüğü çeken çocuklarımıza, KUZEY YILDIZI olmayı hedeflemektedir. Derneğin tüm çalışmalarının temeli, bilinçli birey bilinçli toplum ilkesine dayanmaktadır.

2008- 2009 ÖĞRETİM YILI 16 lise ve üniversite öğrencisine  burs  vermeye başladık.

Devam eden yıllarda bu geleneğimizi sürdürdük, 2018-2019  öğretim yılına geldik. Mezun olan avukat, savcı, öğretmen, bilgisayar mühendisi, doktor, kimya mühendisi olan ve göreve başlayan öğrencilerimizle gurur duyuyoruz. Her geçen gün projemiz halkımız tarafından ilgi görüyor ve devam ediyor.

EĞİTİME DESTEK PROJESİ:  Derneği kurduktan sonra, hazırladığımız  eğitime destek kampanyasının tanıtımına başladık. Bu yöremize özgü yeni bir modeldi. Hedefimiz kırsallardan şehre gelip okuma mücadelesi veren çocuklarımıza yardım etmekti. Eğitime destek vermek isteyenlere, derneğimizde türkü dinletisi eşliğinde tanıtımlar yapıldı. Yöremizin yüksek köylerinde yatılı bölge okullarında okuyan çocuklarımıza, merkez liselerine geldiklerinde fırsat eşitliği sağlamak için, her birimizin duyarlı olması gerektiği anlatıldı.

Duyarlı olanlar arkadaşları, akrabaları, iş çevreleri arasında belli sayıda gönüllü gruplar oluşturdu.  Bilinçli, duyarlı ve istekli insanlar, devamlılık gerektiren bu projeye sahip çıktılar. Eğitime destek projemize yardım etmek isteyenlerin gelir düzeyinin yüksek olması yerine, bilinçli olması gereklidir.  Çünkü bu projede sınıfsal fark yoktur, eğitim gruplarında bağış yapan herkes birbirine eşittir. Bilinç öne geçmektedir, bilinçlilik, devamlılık ve sorumluluk esastır. Bu projeye katılım öğrenci burslarının kaynağını oluşturdu. Eğitime destek veren gönüllülerin bağışları, sadece öğrenci burslarına ayrıldı. İdealist bir yaklaşımla geliştirdiğimiz yeni model, masrafı sıfır olan bir dernek modeli oldu.

Dernekte açılan kursların bağışları, proje döngüsü içinde  üniversite öğrencilerine burs olarak  kullanılıyor. Kurslara katılan öğrenciler, sosyal sorumluluk projesinde yer alma duygusunu  tatmış oluyorlar.

Duyarlı eğitim gönüllüleri, hangi öğrenciye burs verdiğini biliyor; isterse öğrencisi ile iletişime geçebiliyor. Toplumdaki  başka yaşamların farkına varılıyor.

Kermesler ve eğitime destek konserinden elde edilen gelirlerin tamamı, burslara kullanıldı. Yani derneğe giren her  kuruş bağış  sadece eğitim burslarında kullanılmaktadır.

ŞEHNAZ SAM EĞİTİME DESTEK KONSERLERİ: 2012, 2013 yıllarında derneğin eğitimine destek için 2 konser verdi. Konser geliri ile 2 öğrenciye destek oldu.

PAYLAŞIM PROJESİ: Herkeste bulunan fazla giysi, eşya, kırtasiye ve ev eşyalarını  paylaşma duygusunu geliştirmek amaçlı değerlendiriyoruz. Dernekte biriken giyecek, eşya ve kitapları tasnifleyip paketliyoruz ve her yıl bir YİBO ‘ya gönderiyoruz.

2008 Durağan ilçesi Gölgerişi Köyü

2009 Dikmen YBO

2010 Dikmen YBO

2011 SARAYDÜZÜ YBO

2012 SARAYDÜZÜ İLÇESİ

2013 DURAĞAN İLÇESİ

2014 DİKMEN İLÇESİ

2015 BEKTAŞAĞA YBO

2016 SARAYDÜZÜ  İLÇESİ

2017 DİKMEN KADI KÖYÜ

2017 DİKMEN KÜPLÜCE KÖYÜ

2018 DİKMEN ÇORAK KÖYÜ

2018 DİKMEN SOSYAL YARDIMLAŞMA VAKFI

2019 DURAĞAN SOSYAL YARDIMLAŞMA VAKFI

2020- SİNOP SOSYAL YARDIMLAŞMA VAKFI

BİLKE ORGANİK GIDA VE EL SANATLARI KERMESİ: 2009- 2010- 2011 yılarında hazırlandı. Elde edilen gelir YİBO öğrencileri için kullanıldı.

 

Yorum bırakın